استانبول شهری است که نیمی از آن در قاره آسیا و نیمه دیگر آن در قاره اروپا قرار دارد. این شهر محل اتصال دو قاره است. در قلب این شهر تنگه بسفر قرار گرفته که محل تلاقی آبهای دریای سیاه ، دریای مرمره و خلیج شاخ طلایی است.در دوران امپراطوری رومیان ، بیزاسن ها و عثمانی ها استانبول همواره پایتخت کشور ترکیه محسوب می شده و این شهرهمواره به گذشته تاریخی غنی و درخشان خود افتخار می کند. در عین حال استانبول با توجه به رشد فزاینده ای که از نظر توسعه شهری دارد آینده ای روشن را در پیش رو دارد. وجود موزه ها ، کلیساها ، کاخ ها ، مساجد با شکوه ، بازارها و نیز طبیعت زیبای این شهر همواره باعث شگفتی گردشگران می شود. باید گفت این آثار از نظر کمی تعدادشان بسیار فراوان بوده و در عین حال بسیار زیبا هستند.اگر در ناحیه غربی تنگه بسفر به زیبائی غروب آفتاب و رنگ قرمز آن نگاهی بیندازید دلیل اینکه چرا ساکنین این منطقه قرن ها پیش این سرزمین را برای زندگی خویش انتخاب کرده اند خواهید فهمید. در یک چنین لحظه ای از غروب آفتاب در خواهید یافت که چرا این شهر بعنوان یکی از درخشنده ترین شهرهای دنیا مطرح است.
استانبول مرکز برگزاری فستیوالهای بین المللی در زمینه هنر و فرهنگ می باشد. در این شهر همه ساله در ماههای ژوئن و جولای فستیوالهای متعددی در زمینه های فرهنگی و هنری برگزار می گردد. در این فستیوالها که اغلب در مرکز فرهنگی آتاتورک برگزار می گردد هنرمندان بزرگی از کشورهای مختلف شرکت می کنند.
اگر هدفتان از سفر فقط خرید کردن است شهر استانبول گزینه خوبی برای این کار به شمار میآید. در آغاز بهتر است سری به کاپالی چارشی (بازار سقف دار) بزنید. در این بازار بیش از ۴۰۰۰ مغازه وجود دارد. هر یک از کوچه های این بازار برحسب نوع فعالیتی که در آن صورت می پذیرد نامگذاری شده است. کوچه زرگرها ، کوچه فرش فروشان و یا کوچه کلاه دوران از جمله این مکانها است. امروزه از بازار کاپالی چارشی بعنوان نبض مرکزهای تجاری در شهر استانبول یاد می شود.
اطراف استانبول مجموعه ای از جزایر نه گانه وجود دارد که به جزایر شاهزادگان نیز معروف است. در دوران بیزانس این جزایر محل تعبیدگاه شاهزادگان به شمار می آمده است. امروزه این مکان با توجه به اقلیم آب و هوائی مناسب و هم چنین خانه های چوبی خود که متعلق به قرن ۱۹ می باشد به عنوان مرکزی مناسب برای گذراندن تعطیلات در روزهای گرم تابستان مبدل شده است. از جمله بزرگترین این جزایر جزیره بویوک آدا می باشد که در آن امکان گردش با کالسکه و یا گذراندن ساعاتی در سواحل این منطقه فراهم است. از جزایر دیگر معروف این مجمع الجزایر می توان به کنیالی ، صدف ، بورگاز و هی بلی آدا اشاره کرد.
برای رفتن به این جزایر می توان از کشتی های موجود در سواحل بخش اروپائی و یا آسیائی استانبول استفاده کرد. در فصل تابستان اتوبوسهای دریائی موجود در منطقه کاتاباش نیز ترتیب انتقال شما را به این جزایر را خواهد داد.
موزه هنرهای اسلامی ترکیه
ابراهیم پاشا دوست نزدیک و صدراعظم سلیمان بود، که در کودکی در یونان اسیر ترکها شد و به عنوان برده به خانهداری امپراطوری فروخته شد. او در توپکاپی به عنوان پیامرسان کار میکرد، جایی که با سلیمان که همسال او بود دوست شد، هنگامی دوستش سلطان شد او به مقام صدراعظمی دست یافت.
این قصر را سلیمان، یک سال پیش از آنکه خواهرش را به عقد ابراهیم پاشا دراورد، به او بخشید. اگرچه، این دوران زیبا دوام چندانی نیافت. ثروت، قدرت و نفوذ او بر سلطان چنان زیاد شد که رشک دیگران را برانگیخت، و بیش از همه، حسد همسر قدرتمند سلیمان (روکسلانا). روکسلانا همسرش را متقاعد کرد که ابراهیم پاشا دشمن است و سلطان در ۱۹۵۳ دستور قتل او را صادر کرد.
این موزه در سال ۱۵۲۴ به دستور وزیر اعظم ساخته شد. این بنا بزرگترین بنائی بود که در تاریخ دوره امپراطوری عثمانی ساخته شد. مجموعه موزه شامل آثاری از قرون هشتم تا نوزدهم میلادی است. شاخصترینهای آن نمایشگاه بسیار زیبایی از خوشنویسی و ابزار و ادوات آن، فرمانهای شاهی، طغراها، و نسخ خطی آرایش یافته است. در بزرگترین تالار قصر (آخرین اتاق طبقه اول) رحلهای قرآن زیبایی از قرن ۱۶، مینیاتورهای ترکی و مجموعه بسیار نفیسی از کهنترین فرشهای دنیا نگهداری میشوند. در این موزه همچنین، سرامیکهای ارزشمند، اشیاء فلزی و چوبی هنری و پارچههای کهن نگهداری میشوند.
کافیشاپ در حیاط موزه نیز میزهایی در تراس با دید زیبایی از هیپودروم (سیرک) دارد.
آدرس: ترکیه، استانبول، سلطان احمد، آتمیدانی
مسجد فاتح
این مسجد ابتدا در فواصل سالهای ۱۴۶۳ تا ۱۴۷۰ ساخته شد و اولین مسجد امپراطوری پس از پیروزی است. نام این مسجد از نام فاتح سلطان محمّد فاتح، فاتح شهر استانبول، گرفته شده. این بنا نیز در بالاترین نقطه تپهای در استانبول قرار دارد، جایی که پیش از آن کلیسای حواریون و مدفن کنستانتین و سایر امپراطوران بیزانتین وجود داشت. در کنار این مسجد مجموعهای از ساختمانهای خیریه مذهبی، مدرسهها، آسایشگاهها، حمامها، بیمارستان، کاروانسرا و کتابخانه بنا شد که همگی ارزش بازدید را دارند.
متاسفانه مسجد امروزی همانی نیست که محمد فاتح بنا کرد. مسجد اصلی سیصد سال و تا زلزله ۱۷۶۶ بر پای بود، و پس از بازسازی در آتشسوزی سال ۱۷۸۲ از بین رفت. در زمان عبدالحمید اول مسجد امروزی با نقشهای متفاوت ساخته شد. گرچه هنوز باقیماندههایی از مسجد اصلی، حیاط و دروازه ورودی، وجود دارند.
درست پشت مسجد، آرامگاههای محمد فاتح و همسرش، گلبهار، قراردارند. گرچه گفته میشود که مزار محمد فاتح زیر منبر مسجد بوده است. محمد فاتح بسیار گرامی داشته میشود و همیشه زایرینی در اطراف آرامگاهش دیده میشوند.
روزهای یکشنبه چمنزار حیاط محل پیکنیک اهالی استانبول است و روزهای چهارشنبه حیاط و خیابانهای اطراف میزبان فاتح پازاری، بازار هفتگی البسه و اجناس است.
آدرس: ترکیه، استانبول، منطقه غربی، فوزی پاشا جادسی
مسجد رستم پاشا
این مسجد نیز یکی دیگر از شاهکارهای معمارسنیان می باشد. این مسجد در سال ۱۵۶۱ میلادی به دستور رستم پاشا ، وزیر بزرگ و داماد سلیمان اعظم بنا نهاده شد و نمایشگر بهترین معماری و کاشیکاری عثمانی است. گفته میشود که این مسجد پیش الگوی شاهکار معمارسنیان، مسجد سلیمیه است.
بالای پلههای ورودی، ایوان زیبای ستوندار مسجد است. از میان آنها نمای کاشیکاری شده مسجد با کاشیهای ایزنیک پیداست، از همان نوع کاشیهای زیبای داخل. و یک گنبد بسیار زیبا توسط چهار ستون استوار شده است.
کاشیکاریها حکایت از ثروت و نفوذ رستم پاشا دارند. کاشیهای ایزنیک بسیار گرانقیمت و پر اقبال هستند.
آدرس: ترکیه، استانبول، امینونو، حصیرچیلار
مسجد سلیمانیه
مسجد سلیمانیه به همراه گنبد و چهار مناره بلند و باریکش همچون تاجی بر سر یکی از هفت تپه و ناظر بر شاخ طلایی است. این مسجد بدستور بزرگترین، ثروتمندترین و قدرتمندترین سلطان عثمانی، سلیمان اول (۱۵۶۶-۱۵۲۰) و توسط معمار سنیان که معروفترین معمار دوره طلائی امپراطوری عثمانی به شمار میآمده، ساخته شد و چهارمین مسجد اشرافی بود که در استانبول بنا شد. گرچه معمار سینان مسجد کوچکتر سلیمیه را بهترین کار خود میدانست اما مسجد سلیمانیه را برای آرامگاهش انتخاب کرد. شاید به این خاطر که میدانست این مسجد جایی خواهد بود که بیشتر نامش را جاودان میکند. آرامگاه او نزدیک ساختمان مدرسه و درست بیرون باغ مسجد است.
این مسجد که یکی از زیباترین مساجد موجود در شهر استانبول میباشد در فاصله سالهای ۱۵۵۰ تا ۱۵۵۷ میلادی و در قسمت غربی خلیج استانبول بنا شد. مدارک نشان میدهند که ۳۵۲۳ کارگر در ساخت آن همت گماردند. این مسجد خاطرات تلخی نیز دارد. در سال ۱۶۶۰ در آتش سوخت، ستونهای بزرگش بعدا نقاشی شد و بعدها در سال ۱۹۵۶ بازسازی شد.
در قسمت داخل مسجد محراب و منبری از سنگ قرمز کنده کاری شده وجود دارد و پنجرهها به شیشه های رنگی مزین است. در باغهای این مجموعه، نزدیک دیوارهای ضلع جنوب شرقی، آرامگاه سلیمان و همسرش خرم سلطان قرار دارد که کاشیکاریهای بسیار زیبایی دارند.
چهار مدرسه دینی، یک مدرسه طب، یک کاروانسرا، حمام ترکی که هنوز کار میکند، آشپزخانه و آسایشگاهی برای فقرا در این مجموعه به چشم میخورد. آشپزخانه امروزه رستورانی بنام ضیافتخانه است، مکانی عالی برای یک چای لذتبخش.
نکته: اگر پلههای نگارخانه در ضلع شمالشرقی، روبروی شاخ طلایی، در هنگام بازدیدتان باز بودند، حتماً بالا بروید و از تراس، یکی از بهترین منظرهها را تماشا کنید.
آدرس: ترکیه، استانبول، بازار، پروفسور صادق سامی اونار جادسی
کاخ دولما باغچه
این کاخ ۶۰۰متری در ساحل اروپایی تنگه بسفر قرار گرفته است. قسمت بیرونی این کاخ توسط سلطان عبدالمجید اول در اواسط قرن ۱۹ میلادی ساخته شد.
وجود سالن بزرگ در این کاخ با ۵۶ ستون داخل آن و چلچراغ شکیل و ۴/۵ تنی آن با ۷۵۰ لامپ موجود در آن چشم هر بینندهای را خیره میکند. در زمانهای گذشته جهت خوشایند ساکنین این کاخ پرندگان مختلف از اقساط نقاط جهان گردآوری و نگهداری میشده است.
تمامی ساعتهای کاخ بر روی ۹:۰۵ متوقف هستند، ساعتی که موسس جمهوری ترکیه، آتاتورک، در این کاخ در تاریخ ۱۰ نوامبر ۱۹۳۸ دیده از جهان فروبست.
نکته: راهنمایان کاخ گروههای بازدیدکنندگان را به کاخ راهنمایی میکنند. این تورها در ساعات پر بازدید هر ۵ دقیقه یک بار و در ساعات معمولیتر هر ۲۵ دقیقه یکبار است. تور کامل حدود ۲ ساعت طول میکشد.
آدرس: ترکیه، استانبول، بشیکتاش، دولما باغچه
ساعات بازدید: روزهای دوشنبه و پنجشنبه تعطیل است
جزایر اطراف استانبول
اطراف استانبول مجموعه ای از جزایر نه گانه وجود دارد که به جزایر شاهزادگان نیز معروف است. در دوران بیزانس این جزایر محل تعبیدگاه شاهزادگان به شمار می آمده است. امروزه این مکان با توجه به اقلیم آب و هوائی مناسب و هم چنین خانه های چوبی خود که متعلق به قرن ۱۹ می باشد به عنوان مرکزی مناسب برای گذراندن تعطیلات در روزهای گرم تابستان مبدل شده است. از جمله بزرگترین این جزایر جزیره بویوک آدا می باشد که در آن امکان گردش با کالسکه و یا گذراندن ساعاتی در سواحل این منطقه فراهم استاز جزایر دیگر معروف این مجمع الجزایر می توان به کنیالی ، صدف ، بورگاز و هی بلی آدا اشاره کرد.
برای رفتن به این جزایر می توان از کشتی های موجود در سواحل بخش اروپائی و یا آسیائی استانبول استفاده کرد. در فصل تابستان اتوبوسهای دریائی موجود در منطقه کاتاباش نیز ترتیب انتقال شما را به این جزایر را خواهد داد.
تنگه بسفر
در مدت اقامت خود در استانبول ، هرگز گشت و گذار با قایقهای قدیمی و سنتی در تنگه بسفر را فراموش نکنید. این تنگه در واقع قاره اروپا را از قاره آسیا جدا می کند. سواحل تنگه بسفر ترکیبی است از زمانهای گذشته و حال و به نوعی شکوه و جلال امروزی و زیبائی و سادگی گذشته را به تصویر می کشد. هتل های مدرن و ویلاهای چوبی قرار گرفته در حاشیه ساحل به همراه کاخهای زیبای مرمرین که در مجاورت قلعه های سنگی روستائی و دهکده های کوچک ماهیگیری قرار گرفته جذابیت این منطقه را دو چندان نموده است. گردش با قایق یکی از بهترین راههای تماشای اطراف تنگه بسفر است.
با گردش در این منطقه توسط قا یق که بصورت زیگزاگ حرکت می کنند شما این امکان را خواهید داشت تا تقریباً تمامی ساحلهای اطراف تنگه را از نزدیک مشاهده کنید. در صورت تمایل به گردش با قایق در این نواحی از ایستگاه امین انو سوار بر کشتی شوید.هزینه گردش با کشتی در این منطقه علیرغم زمان ۶ ساعته آن بسیار مقرون به صرفه می باشد. درصورت تمایل به استفاده از قایقهای اختصاصی جهت گردش ، در اطراف منطقه خلیج آژانسهای مخصوصی وجود دارد که با مراجعه به آنها می توان به سیاحت پرداخت. در این آژانسها تورهای نیم روزه شبانه یا روزانه دایر می باشد.
مراکز خرید استانبول
سابق بر این، اصناف متعددی نواحی خاص خود را در بازار بزرگ (Great Bazar) و Kapoli Carsi داشتهاند، در حال حاضر بیشتر، فروشگاههای چرم، فرش و طلا اینگونهاند. بازار بالغ بر ۵۰۰۰مغازه دارد و چانهزدن ضروری به نظر میرسد.
بازار ادویه در پایه اصلی پل Galata، در Eminonu قرار دارد و به بازار مصری معروف است، زیرا ادویههای وارداتی آن از مصر میآیند. در مسیرهای اطراف بازار، شما میتوانید پنیر، عسل و انواع سوسیس را خریداری کنید.
Istiklal Caddesi، یکی از قدیمیترین خیابانهای شیک در ناحیه Pera و اکنون در Beyoglu است. بهترین خریدها به حومه شهر از Etiler حرکت داده میشوند، اما برخی کالاهای خوب باقی میمانند.
همانطور که از سینمای قدیمی Atlas Han بر میآید، Istiklal Cad.209، یک دالان سر پوشیده خرید، برای مغازههای عتیقهفروشی است. دیگر خیابانهای عالی در استانبول عبارتند از Vali Konagi Caddesi در منطقه Nisantasi، پشت هتل هیلتون (Hilton)، با مغازههایی با برندهای بسیار.
Bagdat Caddesi، در سمت آسیایی کشیده شده و یک منطقه عالی برای خرید است. در اینجا مغازههای بسیاری با برندهای عالی وجود دارند و قیمتها برخی مواقع از داخل شهر ارزانتر هستند، زیرا توریستهای کمی این ناحیه را پیدا میکنند.
در راه فرودگاه، در کنار دریای مرمره، Galleria، یک مرکز خرید بزرگ وجود دارد. دیگر بازار مدرن Akmerkez در Etlier/Levent است. در اینجا ۲۴۱ فروشگاه و رستوران در ۴ طبقه وجود دارند. میتوانید از طریق مترو در Taksim استفاده کنید.
Istinye Park Shopping Mall
Istinye Park بر پایه یک طراحی منحصر بفرد بنا شده است. این مکان که در سال ۲۰۰۷ افتتاح شده است دارای ۲ ناحیه سر پوشیده و سرباز شامل یک پارک و یک بازار غذایی معتبر ترکی میباشد. مرکز به ۳ بخش تقسیم شده است. فضای تفریحی اصلی در یک ساختمان مجلل ۴ طبقه واقع شده است که شامل ۱۲ سینما با ۲۶۰۰ صندلی به همراه یک سینمای IMAX سه بعدی ویژه کوکان میباشد. مرکز لوازم خانگی در یک میدان شهری فضای باز به همراه یک پارک سبز قرار گرفته است. همچنین اینجا شامل یک ناحیه شیک داخلی به همراه بسیاری از برندهای معروف همچون Zara، Max Mara، Hugo Boss، Mango، Dior و Dolce & Gabbana تا نامهای کمتر آشنا میباشد. کافه رستوران گردان بین المللی آن در طبقه همکف مجتمع واقع شده است. ناحیه بازار به سبک بازارهای سنتی ترکی طراحی شده است و شامل چندین رستوران از جمله رستوران Ottoman، Fish و Steakhouse Gonaydin به همراه چندین مغازه فروش محصولات تر و تازه میباشد. فروشگاه دارای یک پارکینگ با ظرفیت ۱۲۰ خودرو است.
Yastik By Rifat Ozbek
Yastik در زبان ترکی به معنی “متکتا” یا “کوسن” است.
Grand Bazaar – Kapali Carsi
بهتر است کیف پول و حوصله خود را برای بازار بزرگ، آشفته و رنگارنگ استانبول آماده کنید. اینجا یکی از قدیمی ترین و بزرگترین بازارهای سرپوشیده دنیا است. این بازار در سال ۱۴۶۱ میلادی توسط سلطان محمد دوم (محمد فاتح) ساخته شده. با رونق تجارت، مغازه داران شروع به ساختن سقفهایی در اطراف محوطه کردند تا از بدی آب و هوا در امان باشند و مشتریان بیشتری را به سمت خود جلب کنند. این بازار در حال حاضر بیش از ۴۰۰۰ مغازه را در ۶۴ خیابان سرپوشیده و در محیطی به مساحت تقریبی ۳۱۰۰۰ متر مربع پوشش میدهد. به طور متوسط روزانه بین ۲۵۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ نفر به منظور تماشا یا خرید و فروش محصولات خود به این بازار مراجعه میکنند. اگرچه اینروزها هنوز بخشهای ویژه ای برای طلا و نقره جات و محصولات چرمی وجود دارد، اما برای بسیاری از بازدید کنندگان دیدن خیابانهایی که هر چیزی را از فرش و قالی گرفته تا ادویه جات، چای، فانوس، لباس، سوغاتی، ظروف مسی، سرامیک، پیپ و … میفروشند میتواند هیجان انگیز باشد. اگر بدقت گوش دهید میتوانید فریادهای فروشندگان خارجی طلا و جواهر را از اطراف بشنوید.
اول مطمئن شوید که چه میخواهید و برای آن چه مبلغی میخواهید پرداخت کنید، سپس خود را برای یک چانه زنی به همراه کمی تند خوئی و خشونت آماده کنید.
ساعت کاری: دوشنبه تا شنبه ۹ تا ۱۹:۰۰ – بازار در روزهای یکشنبه، ۲۹ اکتبر، روز استقلال ترکیه، ماه رمضان و عید قربان تعطیل است.
ورودیه: رایگان
Addres Istanbul
Addres Istanbul نخستین مرکز فروشگاهی دکوراسیون منزل میباشد که محدوده وسیعی از فروشگاههای با کیفت عالی لوازم طراحی منزل و مجموعه ای از فروشگاههای اختصاصی را شامل میشود. Addres Istanbul توسط یکی از بزرگترین معمارهای محلی، Emre Arolat، طراحی شده است. استفاده از ستونهای صیغلی و شیشه ای مدرن در فروشگاههای زنجیره ای از نقاط برجسته کار اوست.
از اتاقهای نشیمن گرفته تا اتاقهای خواب، آشپزخانه، دفتر کار، اتاق غذاخوری، حمام و باغ، از نظر منسوجات، روشنایی، کف سازی و تجهیزات جانبی Addres Istanbul همان مکانی است که بسیاری از امکانات را برای خانه و محل کارتان فراهم میکند. بیش از ۳۰ برند محلی و بین المللی در Addres Istanbul فراهم شده است، از جمله Habitat، Vacco، Bang & Olufsen، Hilker، Riviera Mason، BicuitT، Hamam، Becara، Atlantic Homes، Bahar Korcan. در فروشگاه Addres Istanbul خدمات نصب و طراحی نیز ارائه میشود. در این فروشگاه تعدادی اتاق نمایشگاهی با امکانات کامل برای راهنمایی خریداران درباره محصولات مختلف وجود دارد.
Istiklal Street – Taksim
خیابان Istiklal (استقلال) مسلما معروفترین خیابان در استانوبل است. این خیابان در منطقه Beyoglu، در سمت اروپایی شهر واقع شده است. نام قبلی این خیابان Cadde Kebir (بزرگ خیابان) بوده که پس از جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ به این نام تغییر یافته است. در هنگام بازدید از این خیابان میلونها نفر را در سراسر خیابان مشاهده خواهید کرد که هر روز برای لذت بردن از مغازه ها، کافه ها، گالریهای هنری، رستورانها، کلیساها، سینماها، مساجد و بسیاری جاهای دیگر در جنب و جوش هستند.
Carsamb (Wednesday) Pazari In Fatih
بازار Fatih بزرگترین بازار فضای باز در استانبول است. این بازار شامل ۷ خیابان اصلی و ۱۷ خیابان میباشد. مردم محلی از سراسر منطقه جهت خرید به اینجا می آیند. بازار شامل ۴۸۱۱ مغازه است که در آن میتوان هر چیزی از جمله محصولات تازه، گل، لباس، سرامیک و … را برای خرید پیدا کرد.
آب و هوا
زمستانهایی معتدل و بارانی و تابستانهای گرم و خشک دارد. لیکن نسیم بعد از ظهری در تابستان ها، کمی از شدت گرما می کاهد.
راه ارتباطی
جاده زمینی: فاصله ۲۰۰۰ کیلومتری تهران به استانبول را با اتوبوس های شرکتهای سیر و سفر، همسفر، گیتی پیما و همچنین اتومبیل شخصی از طریق از مرزهای زمینی می توان طی کرد. (با اتوبوس حدود ۴۵ ساعت)
راه دریایی: اگر طالبسفر با کشتی به مقصد ترکیه می باشید، از طریق بنادر جنوبی ایران و به وسیله کشتی از طریق بندر بصره – دریای سرخ و دریای مدیترانه و دریای اژه در سواحل زیبای ترکیه پیاده .
مسیر هوایی: پرواز به صورت مستقیم به شهرهای استانبول و آنکارا در تمام طول سال و در تابستان و ایام تعطیل به سایر شهرها از جمله آنتالیا، ازمیر و … به صورت چارتر انجام می پذیرد. (طول پرواز از تهران به استانبول و آنتالیا حدود ۳ ساعت می باشد.)
قطار: از تهران به استانبول با قطار حدود ۷۰ ساعت در راه خواهید بود . برای سفر با قطار می توانید از خطوط راه آهن ترکیه و ایران استفاده کنید.
اختلاف ساعت
ساعت رسمی شهرهای استانبول و آنتالیا حدود یک ساعت و نیم از تهران عقب تر می باشند.
اطلاعات جانبی
واحد پول ترکیه لیر می باشد.
ولتاژ برق ۲۲۰ ولت است.
آب لوله کشی قابل شرب نمی باشد.