ایرلاین های ایرانی که از سال ۴۵ تا کنون ایجاد شدهاند متشکل از بخش خصوصی، نظامی و دولتی هستند و بهتر است اطلاعاتی در مورد این شرکت های هواپیمایی داشته باشید تا موقع خرید بلیط هواپیما خود بتوانید شرکت هواپیمایی مورد نظرتان را بدرستی انتخاب نمائید.
هما
شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) به عنوان اولین ایرلاین ایرانی در سال ۱۳۴۵ تحت عنوان شرکت هواپیمایی ملی ایران با هدف حمل و نقل بار، مسافر و محمولات پستی به داخل و خارج کشور تأسیس شد که هماکنون در بسیاری از مسیرهای داخلی و خارجی تردد دارد.
ایران ایرتور
شرکت هواپیمایی ایران ایرتور در سال ۱۳۷۲ به عنوان یک شرکت فرعی شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) به منظور انجام کارهای چارتری و توریستی تأسیس شد و پس از مدتی تعدادی هواپیما اجاره و خرید کرد. این شرکت که به وزارت دفاع منتقل شد در مسیرهای مختلف پرواز دارد.
آسمان
شرکت هواپیمایی آسمان پس از انقلاب از ادغام حدود شش شرکت کوچک به عنوان ایرتاکسی تشکیل شد.
این شرکت ابتدا قرار بود برای نقاط دور افتاده و با هواپیماهای کوچک فعالیت کند اما با تغییر قانون (طبق قانون در آن زمان فقط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی میتوانست هواپیماهای پهن پیکر داشته باشد) این شرکت از ناوگان با برد متوسط و هواپیماهای با صندلی بیشتر به کار گرفت و در مناطقی که مسافر کمتر و مشکلات بیشتری داشت پرواز کرد.
ماهان
شرکت هواپیمایی ماهان نیز توسط بخش خصوصی در سال ۱۳۷۲ تأسیس شد و جزء شرکتهایی است که طی مدت اخیر به خوبی رشد کرده و نام این ایرلاین در زمره ایرلاینهای ایمن منطقه قرار دارد.
کاسپین
شرکت هواپیمایی کاسپین نیز در سال ۱۳۷۲ تأسیس شده و در حال حاضر شش فروند هواپیما دارد.
کیش ایر
شرکت هواپیمایی کیش در سال۱۳۷۰ شکل گرفت و متعلق به سازمان منطقه آزاد کیش است.
نفت
شرکت هواپیمایی نفت نیز در سال ۱۳۷۱ با هدف جابجایی و ارائه خدمات حمل ونقل به کارکنان نفت تأسیس شد.
ساها
شرکت هواپیمایی ساها که در سال ۱۳۶۹ توسط نیروی هوایی ارتش تأسیس شده است به دلیل بالابودن سن ناوگان، ادامه فعالیتش از اردیبهشت ماه از سوی سازمان هواپیمایی کشوری متوقف شدو قرار است این ایرلاین با واردات هواپیماهای جدید فعالیت خود را از سر بگیرد.
تابان
شرکت هواپیمایی تابان که در سال ۱۳۸۵ تأسیس شده متعلق به بخش خصوصی است.
فارس ایر قشم
شرکت هواپیمایی فارس قشم در سال ۱۳۸۵ تأسیس شده که پایگاه اصلی آن در جزیره قشم است و سازمان عمران قشم نیز از سهامداران این شرکت است.این شرکت جزء ایرلاینهایی است که به منظور فعالیت مجدد و عملیاتی شدن شرکتش از سوی سازمان هواپیمایی کشوری مهلت ششماهه گرفته است.
زاگرس
شرکت هواپیمایی زاگرس که در سال ۱۳۸۶ تأسیس شده توسط بخش خصوصی اداره میشود.
معراج
شرکت هوایپمایی معراج ایرلاینی با چهار فروند هواپیما فعال است.
هواپیمایی هسا
شرکت هواپیمایی هسا متعلق به شرکت صنایع هواپیماسازی ایران است که با شش فروند هواپیما فعالیت دارد.
آریا
شرکت هواپیمایی آریا یکی از شرکتهای متعلق به بخش خصوصی در ایران بود که مرکز فعالیتهای این شرکت در تهران جای داشت. مجوز پروازی این شرکت پس از حادثهٔ سقوط پرواز شماره ۱۵۲۵ آریا در تاریخ دوم مرداد ۱۳۸۸ لغو شد.
ارم
هواپیمایی ارم در آبان ۸۴ ماه توسط تعدادی از بازنشستگان صنعت هوانوردی کشور برای ایجاد امکان رفاهی بیشتر برای مردم آذربایجان به مرکزیت تبریز تأسیس شد ولی اکنون مرکزیت این شرکت فرودگاه مهرآباد تهران میباشد.
هواپیمایی ارم ابتدا کار خود رو با ۱ فروند توپولف ۱۵۴ آغاز کرد و از آنجایی که شرکتهای با کمتر از ۳ فروند حق برقراری پروازهای برنامهای ندارند این شرکت متعهد به وارد کردن هواپیماهای بیشتری شد.
بدین ترتیب دومین توپولف هم وارد ناوگان شرکت شد؛ که به گفته مدیران شرکت این تعداد به زودی به ۳ فروند افزایش خواهد یافت. گفتنی است قرارداد هواپیماها بصورت اجاره به شرط تملیک است. در سال ۱۳۸۷ دو فروند توپولف این شرکت که مدت قراردادشان تمام شده بود به روسیه بازگشتند و سه فروند توپولف ایران ایرتور به این شرکت تحویل شدند و در بهمن ماه ۱۳۸۷ نیز دو فروند بوئینگ ۷۵۷ از یک شرکت روسی مسئولان ارم ایر اجاره کردند.
هواپیمایی قشم
شرکت هواپیمایی قشم، با خرید شرکت هواپیمایی فراز قشم فعالیت خود را توسعه داده است و اکنون ۲۲ فروند هواپیما دارد.
آتا
این شرکت در سال ۸۸ در تبریز تأسیس شد و با چهار فروند هواپیما فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون ۱۰ فروند هواپیما دارد.
آوا
همان شرکت هواپیمایی “ساها” با عنوان جدید و ناوگانی به روز شده است.
سهند آسیا
شرکت هواپیمایی سهند آسیا نیز از سال ۸۸ با دو فروند هواپیمای بوئینگMD فعالیت خود را آغاز کرده است.
اترک
هواپیمایی اترک یکی از شرکتهای هواپیمایی خصوصی ایران است که قطب آن در فرودگاه بجنورد قرار دارد.این شرکت در سال ۱۳۹۱ با اخذ مجوزهای داخلی و بینالمللی آغاز به کار کرد، با وجود برنامهریزی برای ورود چهار فروند هواپیما،در حال حاضر دارای ۳ فروند هواپیمای ایرباس ای۳۲۰ است که ۲ فروند آن فعال و در حال استفاده است.
هواپیمای یاس ایر
این شرکت نیز یکی دیگر از ایرلاینهای تازه تأسیس ایرانی است که در زمینه جابجایی مسافر فعالیت میکند.
سپهران
این شرکت در اواخر سال ۹۴ با دو فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ که از هواپیمایی پگاسوس ترکیه خریداری شد کار خود را به مرکزیت شیراز آغاز کرد و قرار است که طی ۲ سال آینده ناوگان خود را به ۱۷ فروند از این نوع هواپیما برساند.
نسیم
یک شرکت تازه تأسیس و اولین ایرلاین شهر اصفهان است و به زودی پروازهای خود را از فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان شروع خواهد کرد.
سایر ایرلاین ها
لوفتهانزا، ایرفرانس، ایر نیوزیلند،آمریکن ایرلاینز، کانتیننتال، ارم ایر، دلتا، تفتان، ایبریا، تورکیش ایرلاین، ایروفلوت، سوئیس ایر، آستریا ایرلاینز، پان امریکن، ویرجین آتلانتیک، بریتیش ارویز، یونایتد ایرلاینز، کوانتاس، کتی پاسیفیک، قطر، عمان، امارات، شرکت هوایی آریانا افغان
بهترین و بدترین خطوط هواپیمایی جهان از نظر ایمنی پرواز
سایت مشهور AirlineRatings.com برای سومین دوره متوالی لیست سالیانه امنترین خطوط هواپیمایی جهان را منتشر کرد. اگرچه شرکتهای هواپیمایی ایران در ردههای بالای این لیست جایی ندارند، اما جای امیدواری است که در ته جدول و میان بدترین ها هم نایستادهاند. شاید این آمار به شما کمک کند تا تصمیم بهتری جهت رزرو و خرید بلیط هواپیمای خود در آینده بگیرید.
همانند سال گذشته خطوط هوایی کانتاس بخش زیادی از جدول رده بندی را اشغال کردهاند و البته شرکتهای هواپیمایی منطقه اقیانوسیه هم از قافله عقب نمانده اند.
این سایت ۴۰۷ شرکت هوایی را در سراسر جهان لیست کرده و آنها را بر اساس گواهینامهها، مجوزها، حسابرسیهای دولتی، سوابق مرگ و میر، تاریخچه فعالیت و سوابق حوادث دسته بندی میکند.
برای سومین سال متوالی، شرکت هوایی حامل پرچم استرالیا، کانتاس توانسته در صدر نشسته و عنوان برترین شرکت هواپیمایی دنیا را از آن خود کند. سردبیر سایت ایرلاین ریتینگز با ستایش فراوان سوابق بدون مرگ و میر این ایرلاین را خارقالعاده میخواند. این شرکت هواپیمایی همچنین اکنون با پرواز سیدنی استرالیا به دالاس تگزاس به مدت ۱۵ ساعت، رکورددار طولانیترین پرواز مستقیم جهان هم هست.
۱۹شرکت هوایی برتر دنیا در این لیست بر اساس الفبا عبارتند از:
Air New Zealand
Alaska Airlines
All Nippon Airlines
American Airlines
Cathay Pacific Airways
Emirates
Etihad Airways
EVA Air
Finnair
Hawaiian Airlines
Japan Airlines
KLM
Lufthansa
Scandinavian Airline System
Singapore Airlines
Swiss
United Airlines
Virgin Atlantic
Virgin Australia
البته این سایت رده بندی دیگری را هم از امنترین خطوط هوایی ارزان قیمت دنیا منتشر کرده است که در جایگاه نخست آن در اختیار این شرکتها است:
Aer Lingus
Flybe
HK Express
Jetblue
Jetstar Australia
Thomas Cook
TUI Fly
Virgin America
Volaris
Westjet
و البته در برابر هر لیست بهترین ها، یک لیست همزاد و متضاد هم وجود دارد. اسامی زیر، بدترین شرکتهای هوایی دنیا در این ردهبندی هستند که ۱۰ جایگاه انتهای جدول را اشغال کردهاند. این شرکتها از ۷ ستاره ردهبندی ایرلاین ریتینگز تنها توانستهاند یک ستاره کسب کنند. بدترین خطوط هوایی اکنون در کشورهای اندونزی، نپال و سورینام در حال فعالیت هستند و بر اساس حروف الفبا عبارتند از:
Batik Air
Bluewing Airlines
Citilink
Kal-Star aviation
Lion Air
Sriwijaya Air
TransNusa
Trigana Air Service
Wings Air
Xpress Air
خطوط هوایی اندرونزی در سالهای اخیر به دلیل سوابق امنیتی مملو از تصادف و حادثهشان همواره با انتقادات فراوانی روبرو بودهاند. به گونهای که اکثریت شرکتهای هوایی این کشور با ممنوعیت پرواز در کشورهای عضو اتحادیه اروپا روبرو هستند.
اگرچه در سال گذشته با حوادث هوایی مرگباری در سراسر جهان روبرو بودهایم و حتی شرکتهایی چون ژرمنوینگز و متروجت هم با تراژدیهای غمگینی روبرو شدهاند؛ اما سال ۲۰۱۵ با ۱۶ حادثه هوایی و جمعاً ۵۶۰ کشته، یکی از امن ترین سالهای تاریخ هوانوردی بوده است. طی ده سال گذشته به طور میانگین در سراسر دنیا با ۳۱ حادثه هوایی و ۷۱۴ کشته مواجه بودهایم.
نگاهی به رتبه ایرلاین های ایرانی در جهان
موسسه تحقیقاتی “اسکای ترکس” با انتشار رتبه بندی سالانه شرکتهای هواپیمایی جهان، ایرلاینهای جهان را از نظر کیفیت و استانداردهای خدمات رتبه بندی کرد.
رتبه بندی “اسکای ترکس” که یکی از معتبرترین شرکتهای رتبه بندی ایرلاینها و فرودگاههای جهان به شمار میشود، به عنوان معیار جهانی استانداردهای ایرلاین شناخته شده است.
“اسکای ترکس” رتبه دو ستاره را به شرکتهای هواپیمایی داده است که عملکردشان از کیفیت پایینی برخوردار بوده و در بسیاری از بخشهای رتبه بندی، پایین متوسط کیفیت صنعت هواپیمایی بوده است.
اما رتبه یک ستاره کیفیت ضعیف محصول در سراسر بخشهای مورد ارزیابی به همراه استانداردهای ضعیف خدمات داخل هواپیما و فرودگاه خانگی ایرلاین را نشان میدهد.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی استاف نیوزیلند، ۲۳ ایرلاینی که دو ستاره یا کمتر از “اسکای ترکس” دریافت کرده اند به ترتیب حروف الفبای انگلیسی عبارتند از:
ایرایتالیا از ایتالیا: دو ستاره
ایر کوریو از کره شمالی: یک ستاره
باهاماس ایر از باهاماس: دو ستاره
بیمان بنگلادش: دو ستاره
بلغاریا ایر بلغارستان: دو ستاره
چاینا یونایتد ایرلاینز از چین: کوبانا ایرلاینز کوبا: دو ستاره
ایران ایر: دو ستاره
لاین ایر از اندونزی: دو ستاره
ماهان ایر: دو ستاره
نپال ایرلاینز از نپال: دو ستاره
اونور ایر از ترکیه: دو ستاره
پگاسوس ایرلاینز از ترکیه: دو ستاره
روسیا ایرلاینز از روسیه: دو ستاره
رایان ایر از ایرلند: دو ستاره
اسمارت وینگز از جمهوری چک: دو ستاره
اسپیریت ایرلاینز از آمریکا: دو ستاره
سودان ایرویز از سودان: دو ستاره
سیریان ایر از سوریه: دو ستاره
تاجیک ایر از تاجیکستان: دو ستاره
ترکمستان ایرلاینز از ترکمنستان: دو ستاره
اوکراین اینتل ایرلاینز از اوکراین: دو ستاره
یمنیا از یمن: دو ستاره